Korzyści zdrowotne wynikające z guawy obejmują leczenie biegunki, zaparcia, biegunka, kaszel, przeziębienie, Pielęgnacja twarzy, wysokie ciśnienie krwi, utrata masy ciała i szkorbut.
Wielu z nas może nie próbowałem tę przepyszną ucztę, a przynajmniej nie widziałem go ani nie słyszałem o tym. Guava jest bardzo powszechne w krajach azjatyckich. Jest przystojny, w kształcie gruszki lub okrągłe owoce sezonowe, jasnozielone lub żółte lub bordowe w kolorze od zewnątrz, gdy dojrzały, z białym lub bordo ciała i wiele małych twardych nasion obejmujących bardzo miękki i słodki miąższ. Jada się go na surowo (dojrzałe lub pół dojrzałe) lub w postaci dżemów i galaretek.
Ten atrakcyjny owoc jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Jeśli jest to "jabłko dziennie trzyma lekarza z dala" w Europie i obu Amerykach, to musi być "Kilka guawy w sezonie trzyma lekarza z dala na cały rok", na subkontynencie indyjskim i miejsc gdzie guawy rosnąć. Jego nazwa naukowa jest Psidium Guajava.
Biegunka ◦ & czerwonka: Guava jest bardzo bogaty w ściągających (związki te tworzą dziąsła czuć mocniej i świeże po żucie liści guawy lub jeść surową guava lub użyć pasty do zębów), które wiąże się luźne stolce w biegunce. Te ściągające są alkaliczne w naturze i mieć odkażającym i właściwości antybakteryjne, co pomaga leczyć biegunki przez hamowanie wzrostu drobnoustrojów i usuwanie nadmiaru śluzu z jelit. Ponadto, inne składniki odżywcze w guawa, takie jak witaminy C, karotenoidów i potasu wzmacnia i tonizuje do układu pokarmowego i wyleczenia. Guava jest również korzystna w zapaleniu żołądka i jelit z przyczyn podanych wyżej.
◦ Zaparcia: Guava jest jednym z najbogatszych źródeł błonnika pokarmowego. Jej nasiona, w przypadku połknięcia całości lub żuć, służyć jako doskonałe środki przeczyszczające. Te dwie właściwości guawa pomóc tworzące jelit, zatrzymanie wody i czyste jelita i system wydalniczej dokładnie. Mówi się, że pojedynczy zaparcia mogą prowadzić do siedemdziesięciu dwóch rodzajów dolegliwości. To jest absolutnie prawdziwe. Każdy sposób do całkowitego zdrowia przechodzi prawidłowego trawienia i co ważniejsze, wydalania właściwego. Guava zapewnia obu tych.
Kaszel ◦ i zimne: Sok z surowych i niedojrzałe guawy lub wywar z liści jest guawa-bardzo pomocny dając ulgę w kaszlu i zimna poluzowanie kaszel, zmniejszenie śluzu, dezynfekcji dróg oddechowych, gardła i płuc i hamując aktywność drobnoustrojów ze względu na jego ściągające właściwości. Guawa najbogatszych jest w witaminy C i żelaza, które okazały się zapobiegawczych przeciw infekcjom zimnych i wirusowe. W niektórych miejscach w Indiach, palona dojrzałe guawa jest stosowany jako środek przeciw skrajnych przypadkach kaszlu i przeziębienia i zatory.
◦ pielęgnacja skóry: Guawa może pomóc w poprawie struktury skóry i uniknąć problemów skóry więcej niż najlepszy z kremów kosmetycznych lub Żele tonerem może zrobić. Jest to przede wszystkim z uwagi na obfitość ściągających (owoców w jego bardziej te niedojrzałe) i liści. Można z nich korzystać albo jeść owoce (ta pomoc zacisnąć mięśnie oprócz skóry) lub mycie skóry z wywaru z jego niedojrzałych owoców i liści. Będzie ton i dokręcić poluzowane skórę. Oprócz ściągających, guawa jest bardzo-bardzo bogaty w witaminy A, B, C i potasu, które są bardzo dobre przeciwutleniacze i detoxifiers i utrzymać skórę świecącą i wolne od starzenia, zmarszczek i innych zaburzeń.
◦ Wysokie ciśnienie krwi: Guava pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zapobiega jego zagęszczenia, zachowując płynność krwi i ciśnienie krwi. Badania wykazały, że włókna, które potraw brak (takie rafinowane mąki) dodać do ciśnienia, ze względu na szybkie konwersji do cukru. Guava, jest bardzo bogata w błonnik i hipoglikemizujące w przyrodzie, pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
◦ Utrata wagi: Guava jest bardzo pomocna dla tych, którzy chcą schudnąć, bez narażania ich spożycie białka, witamin i błonnika. Guava, jest bardzo wysoka w błonnik i bardzo bogate w witaminy, białka i minerałów, ale bez cholesterolu i węglowodanów mniej strawne, jest bardzo sycące i apetyt spełnia bardzo łatwo. Wystarczy średniej wielkości guava w porze lunchu i nie będziesz czuć głodu do nocy. Ale jak na ironię, to pomaga wadze u osób szczupłych i cienkie. Jest to prawdopodobnie ze względu na jego bogactwo w składniki odżywcze, który utrzymuje swój metabolizm prawo pomaga prawidłowe wchłanianie składników odżywczych.
◦ Scurvy: Guava może prześcignąć wiele innych owoców, w tym pomarańczy i innych owoców cytrusowych, jeśli chodzi o stężenie witaminy C, której niedobór powoduje szkorbut i która jest jedynym lekarstwem na to. Zawiera ona pięć razy Witamina C w pomarańczy.
◦ Inne świadczenia: od czego zacząć? Zacznę od tego, że guawa pomaga cukrzycy sterowania chroni poklony jej Lypocene zmniejsza ryzyko raka, sok z liści leczy zębów, dziąseł i owrzodzenia jamy ustnej opuchnięte, leczy rany, gdy stosowane zewnętrznie, konwulsje, epilepsja, zakażenia bakteryjne i tak dalej, i tak dalej.
Comments
Post a Comment